Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jeden odstín šedi

Z horské, roubené chaloupky, šli Honza, Pepa a Martin, bouřkou provoněným podvečerem k blízkému hotelu, kde již týden pravidelně snídali a večeřeli.

Každé ráno, pohodlně usazeni v Honzovo mercedesu, vyjížděli k blízkým skalám a až do pozdního odpoledne, zdolávali jednu pískovcovou věž za druhou. Občas se skalami nesl popěvek písně:

 

Horolezci, horolezkyně, horolezčata,

nelezte na skálu, co je hodně špičatá,

spadnete do písku a svou rodnou vísku,

nespatříte více, žumsajdá.

 

Martin v obtížných partiích takto zaháněl strach. Někdy ale nestačil ani zazpívat a ozvalo se krátké „Pepku dober, já asi pudu“.

Večer se zápalem diskutovali napínavé zážitky prožitého dne. Martin, když čas pokročil, naplnil útulné prostředí hotelové vinárny medovým hlasem a akordy jeho kytary lákaly posluchače. V krátkém čase nebyla volná židle. Vedle Martina, již od prvního dne pobytu, seděla pohledná Zuzanka a upínala na něj své šmolkově modré oči. Ne nadarmo byl kamarády žertem nazýván Casanova. Hned v podvečer prvního dne opět potvrdil, že si přezdívku zaslouží.

„Chlapci omluvte mě, za chvilku jsem za vámi“ a rázným krokem se vydal za dívenkou, která nás při cestě k hotelu míjela. Za pět minut lehce zadýchán byl zpět.

„Kluci, já to děvče pozval na večer do vinárny, doufám, že vám to nebude vadit ?“ Na odpověď ale nečekal. Honza vrtěl nevěřícně hlavou a jen tak pro sebe povídá: „Jak ty to chlape děláš, to bych rád věděl.“ Náš Casanova jej přátelsky objal a vycenil bílé zuby, na něž byl pyšný a ochotně vysvětloval.

„Jednoduše Honzíku, já ty ženský slušně požádám o rande. Je to totiž nejlepší způsob, jak se jim dostat nejrychleji pod sukni. Když některá odmítne, blesk do mne proto neuhodí, musíš mluvit a ne na ně koukat, jako tele na nový vrata, nakukovat jim za výstřih a čekat na zázrak.“

Do roubené chaloupky se už Martin s kamarády nevrátil, ale při snídani byl neobvykle zamlklý.

„ Jak na tebe koukám, tak Zuzanka asi držela mezi koleny acylpyrin až do rána.“ Rýpl si Pepa. Martinovo pozdvižené obočí, na vteřinku zahrálo překvapivý výraz.

„Ale kdeže, chlapci, děvče je, bohužel, teprve na začátku studia, tohoto milostného oboru, takže jsem byl, oproti očekávání, trochu ošizen. Dokonce se mne snažila přesvědčit, že kromě misionářského stylu, je vše ostatní hříšné, nechutné a perverzní. Až odjedu, tak se určitě poběží vyzpovídat. Opravdu by mě zajímalo, zda to farářovi bude vyprávět do nejpodrobnějšího detailu.“

Martin svým pravidelným vystupováním ve vinárně, přilákal i personál restaurace. Číšník Rudolf, který nás obsluhoval, byl písněmi tak rozjařen, že naši skupinu pravidelně obdarovával lahví vína a většinou si i přisedl. Dokonce některé písně pěl s Martinem krásným dvojhlasem.

Po týdnu lezení ve skalách, příjemně unavení, opálení s odřenými klouby a modřinami, se trojice přátel domluvila, jak závěr společné dovolené řádně oslavit. Po vydatné večeři se to u stolu, kde seděli ti tři, doslova vařilo. Přilákali téměř veškerý personál. Pepa porušil zásadu - „nepít tvrdý alkohol“, a se servírkou Marii do sebe šoupli u baru dvě štamprdlata, pak se začal všem chlubit svými škrábanci z lezení a Marii dokonce ukázal i modřinu na zadnici.

Číšník Rudolf se rozhodl utratit vše, co za týden vydělal. Přinesl obrovskou číši a do ní nalil celou láhev Gruzíňského koňaku.

„Přátelé, to je na rozlučku.“ Zlehka se napil a postavil číši doprostřed stolu. Honza obrátil oči v sloup a prohlásil, že to nemůže skončit dobře. Měl pravdu. Martin ty „naturálie“, které dostával za svůj pěvecký výkon od hostů, odmítal jen sporadicky a byl již hezky rozparáděný. Nyní povstal, vyzdvihl číši s koňakem nad hlavu a pronesl opilecký přípitek.

„Tys lékem mým, svaly moje sílíš, ale často se mnou příkopy vymetáš, proto zhyň ty bídný zlosyne!“ A dlouhými doušky se napil. To nedopadne dobře, sýčkoval polohlasně znovu Honza, když uviděl, kolik zlatého moku v číši ubylo. Martin bujaře objal Zuzanku a zeptal se jí, zdali ví, kdo to byl Tonda Zápotocký. Nevěděla.

„Děvenko to byl dělnický president a já ti o něm povím historku. Je od mého táty. Zdali je pravdivá nemohu zaručit.“

„V podniku měli velice starého muže, jež si získal přezdívku Tonda Roztočkolo. Ten tvrdil, že s Tondou Zápotockým zakládali komunistickou stranu a jak to bylo nebezpečné. Každou sobotu, či neděli, si vytipovali nějakou vesnici a hurá do hospody. Tonda vytáhl heligonku a rozjel to. Za chvilku byla hospoda plná. Toho Tonda využil a začal agitovat. Zde se Toník Roztočkolo vždy odmlčel a s pokrčením ramen pokračoval. Jak ale v hospodě byla převaha agrárníků, tak Tondu nenechali dlouho agitovat. Vyházeli nás dveřmi i oknem, někdy si tam Tondu nechali trochu déle, ale pak letěl taky a za ním harmonika. Byla to těžká léta.“

Martin opět usrkl z obří číše a s leskem v očích pokračoval. „Nejen táta, i já jsem se setkal s chlapem, který měl velikou sbírku unikátů z projevů Gottwalda, Zápotockého i Novotného. Takže perlička Tondy Zápotockého.“

„Souzi! Nechť si západní hnidopichové nemyslej, že se starý časy vrátěj! My nikdy nedopustíme návratu Mekentůrů, Rokefildů a nějakejch Prajzů. Souzi! Tlačenka bude! Bude v ní sice málo masa, ale za to si ji bude moct koupit každej dělník naší socialistický společnosti!“

Ke zděšení Honzy a nyní i Pepy, učinil Martin další, žíznivé doušky z obří číše. Políbil vášnivě Zuzanku, rozpažil ruce a dodal.

„Přátelé, je ale pozoruhodné, že po šedesáti pěti letech, je toho masa v té tlačence ještě méně.“

Vřava pokračovala a nikdo přesně nevěděl, kdy veselice skončila. Většina účastníků po probuzení žasla nad zázrakem, jak se dostali do postele.

Martin se pomalu probouzel, ale na to, jak se dostal do postele, si nemohl vzpomenout. Uvědomil si, že to pití přehnal, v ústech sucho a myšlenky přeskakovaly mezi snem a realitou.

Sen zvítězil a Martin se nebránil, po flámu míval podobné představy. Ležel na zádech a vlnky vzrušení zvolna prostupovaly jeho tělem a nabíraly na síle. Zuzanka v jeho snu pro tentokrát porušila svou zásadu puritánství a vedena silnou jeho představivosti, jež dokáže jen sen, probudila v Martinově těle tisíce motýlků.

V tomto vrcholném okamžiku, rychlostí blesku, jak jen myšlenky dokáží, si Martin uvědomil, že sen je realita, skutečnost!

„Potvůrka jedna malá a šikovná, takto mě natahovat celý týden na skřipec a na konec takové překvapení.“ Martin líně protáhl rozkoší rozpálené tělo, rozhodnut talentovanou studentku sexuální výchovy pochválit. Pomalu otevřel oči, ale k jeho zděšení se na něj zblízka zamilovaně usmíval číšník Rudolf.

Autor: Josef Kouba | pátek 17.7.2015 10:47 | karma článku: 11,46 | přečteno: 381x
  • Další články autora

Josef Kouba

Holubáři 2

Kamarád Jirka Levý bydlel v domku kousek od řeky Malše, kde u jezu bylo príma koupání a v zimě mohl pozorovat pana Knapa, který koupání vynechal jen když táhly ledy.

19.9.2022 v 22:02 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost

Josef Kouba

Holubáři I.

S kamarádem Jirkou Levým chodíme do osmé třídy. Dnes jsme do školy nešli. Stojíme na zadní straně největšího kostela v Chebu před malým otvorem. Byl podobný těm jimž se házelo uhlí do sklepa. Propátrali jsme okolí, všude klid.

6.7.2022 v 3:57 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Kouba

Něco se muselo stát

Napřed se rozsypala pevná hráz míru a socialismu, po něm i sám hrázný, Sovětský svaz. Táborníci míru a socialismu najednou neměli s kým na věčné časy a nikdy jinak, tak šli každý po svém na ZÁPAD.

26.6.2022 v 17:23 | Karma: 14,84 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ostatní

Josef Kouba

Co dnes kolem sebe vidím

V liberální společnosti, svoboda slova ve skutečnosti znamená velice omezené pole názorů. Lidé si toto neuvědomují. Pokud se dostanete mimo toto dovolené pole, tak jste prohlášeni za dezinformátory, blázny nebo Vás potrestají.

23.4.2022 v 10:03 | Karma: 0 | Přečteno: 39x | Diskuse| Ostatní

Josef Kouba

Mnozí znás nevěřili, že se Rusko chystá napadnout Ukrajinu.

Ale po mnoho let lidé od politických expertů až po světové lídry varovali, že expanze Západu v rámci NATO směrem k Ukrajině vyústí přesně v to co se děje nyní.

13.3.2022 v 19:18 | Karma: 0 | Přečteno: 60x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 108
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
Povídky ze svého pestrého života jsem začal psát ve svých šedesáti letech na doporučení přátel.Žiji již 30 let v Kanadě BC. Se zájmem sledují politické dění v Čechách.

Seznam rubrik