Na západ je cesta dlouhá...Pátá část.

Ze sedla dostihových koní jsem přesedl na malé prkénko a myl okna výškových budov. Z rodné země v záležitostí našich dětí, nepřišla žádná pozitivní zpráva.

 

Na dostihovém závodišti jsem pracoval jen ráno. Placen jsem byl dle počtu odježděných koní a vydělal tolik, co  Alenka za osm hodin práce. Z rodné země v korespondenci nepřicházely ohledně dětí žádné pozitivní zprávy. Po dohodě s mou sestrou, jsem  poslal notářem zplnomocnění, aby mě v jednání s úřady v Praze mohla zastupovat. Navštívila Kanadskou ambasádu, pasové oddělení a použila telefon na ministerstvo zahraničních věci. Nic, všude se k ní otáčeli zády. Napsal jsem dopis prezidentu Husákovi. Nepřišla žádná odpověď.  Napsal jsem na Červený kříž. Ti odepsali, že bohužel nemohou pomoci a můžeme být rádi, že víme kde děti máme. Jsou stovky rodičů kteří ani neví kde děti jsou. 

S přicházejícím jarem mě sestra dopisem informovala,, že se díky několika návštěvám ministerstva zahraničních věcí se seznámila s jedním zaměstnancem, jež jí poradil abych napsal dopis na sekretariát komunistické strany a adresoval jej Husákovy, to že čte. Dopisy adresované prezidentu nečte.  Dopis jsem napsal. Nevím zdali Husák dopis četl, ale agent z ministerstva, sestře ukázal kopii mého dopisu v němž byli červeně označeny některé mé věty. Domnívám se, nemám na to důkaz, agent se s mou sestrou scházel určitě pracovně i když sestra si myslel, že našla přítele který nám může v záležitosti dětí hodně pomoci. 

S dopolední práce jsem byl před polednem doma. S příchodem teplých dnů jsem při procházkách městem pozoroval myče oken, sedící na malinkém prkénku v závratné výšce uprostřed skleněného mrakodrapu. Netrvalo dlouho a nápad byl zrozen. Budu mýt okna, určitě vydělám víc než na závodišti. Jana vrtěla nechápavě hlavou, ale já jí vysvětlit že jsem horolezec, že se výšek nebojím. Pomohla najít adresu jednou podniku jež se mytím oken zabývá. Potřeboval jsem překladatele. Janu jsem již nechtěl obtěžovat a tak jsem přemluvil  k této akci Libora, druhého kuchaře v restauraci, kde pracovala Alenka. 

Šéfem firmy jsme byli vlídně přijati, bylo vidět že stále na tutu práci najímají. Libor pronesl delší řeč. Bezchybně jsem předvedl jak se zařízení na spouštění po laně používá. V létě roku minulého, jsem se dvěma členy horolezeckého oddílu natíral hotel Horizont v Peci.

Další zkouškou jsem bohužel neprošel, přestože se zdála jednoduchá. Šéf namočil v umyvadle jakousi trubku potaženou chlupatou látkovou s krátkou rukojetí a namočil velké okno v kanceláři a podal mi gumovou stěrku. To mi Libor nemusel překládat. Přiložil jsem stěrku v horním rohu okna a zvolna táhl k druhému okraji. 

Šéf mi vzal stěrku z ruky a ladnými tahy bez zastavení setřel celé okno. Něco napsal na papírek a podal Liborovi. Potřásli jsme si rukama a opustili kancelář. 

Na ulici jsem se od Libora dozvěděl, že se mám vrátit, až se naučím mýt okna.  Ukázal papírek s adresou firmy která prý mě určitě přijme, ale nemáme říkat že nás posla. Vykročili jsme k další firmě. Byl pátek, ale přijali mě. Nástup v sedum v pondělí ráno. Já měl radost a tak jsem pozval  překladatele na pivo. Libor již byl v Torontu pět let a tak vybral podnik s názvem Zanzibar, protože se tam svlékají holky.

V sobotu ráno jsem informoval trenéra, že jsem sehnal práci na plný úvazek a bohužel končím. Věděl o mých trampotách s dětmi. Neměl námitky i když jsem viděl, že ho můj odchod mrzí.

V neděli jsem se s personálem stáje rozloučil a slíbil, že se občas na ně přijdu podívat. S krasavici jsem se loučil déle, dostala ode mne na rozloučenou kostku cukru a pusu na čumák.

Autor: Josef Kouba | sobota 18.4.2020 21:18 | karma článku: 15,14 | přečteno: 420x
  • Další články autora

Josef Kouba

Holubáři 2

Kamarád Jirka Levý bydlel v domku kousek od řeky Malše, kde u jezu bylo príma koupání a v zimě mohl pozorovat pana Knapa, který koupání vynechal jen když táhly ledy.

19.9.2022 v 22:02 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost

Josef Kouba

Holubáři I.

S kamarádem Jirkou Levým chodíme do osmé třídy. Dnes jsme do školy nešli. Stojíme na zadní straně největšího kostela v Chebu před malým otvorem. Byl podobný těm jimž se házelo uhlí do sklepa. Propátrali jsme okolí, všude klid.

6.7.2022 v 3:57 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Kouba

Něco se muselo stát

Napřed se rozsypala pevná hráz míru a socialismu, po něm i sám hrázný, Sovětský svaz. Táborníci míru a socialismu najednou neměli s kým na věčné časy a nikdy jinak, tak šli každý po svém na ZÁPAD.

26.6.2022 v 17:23 | Karma: 14,84 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ostatní

Josef Kouba

Co dnes kolem sebe vidím

V liberální společnosti, svoboda slova ve skutečnosti znamená velice omezené pole názorů. Lidé si toto neuvědomují. Pokud se dostanete mimo toto dovolené pole, tak jste prohlášeni za dezinformátory, blázny nebo Vás potrestají.

23.4.2022 v 10:03 | Karma: 0 | Přečteno: 39x | Diskuse| Ostatní

Josef Kouba

Mnozí znás nevěřili, že se Rusko chystá napadnout Ukrajinu.

Ale po mnoho let lidé od politických expertů až po světové lídry varovali, že expanze Západu v rámci NATO směrem k Ukrajině vyústí přesně v to co se děje nyní.

13.3.2022 v 19:18 | Karma: 0 | Přečteno: 60x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Ukrajinská armáda na frontě postupně míří k bankrotu, varuje analytik

28. dubna 2024

Podcast Ukrajinská armáda na frontě čelí čím dál většímu tlaku. Především v Donbasu je situace kritická....

VIDEO: Paraglider se zřítil ze třiceti metrů na poušť. Sám si zavolal záchranku

28. dubna 2024  11:45

Třiatřicetiletý Anthony Vella testoval nad texaskou pouští severozápadně od Austinu motor BGD Luna...

  • Počet článků 108
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
Povídky ze svého pestrého života jsem začal psát ve svých šedesáti letech na doporučení přátel.Žiji již 30 let v Kanadě BC. Se zájmem sledují politické dění v Čechách.

Seznam rubrik