S lodičkou na výlet.

13. 05. 2020 18:32:54
V mých rodných Čechách nemáme moře. Jsem suchozemec. Životní zákruty zařídili, že nakonec bydlím nedaleko od mořské pláže. Moře “brázdím” jen několikrát v roce na obrovské lodi, jež pendluje mezi pevninou a velkým ostrovem.

Po třiceti pěti letech jsme se na ostrov přestěhovali, dožít zbytek života a být blízko k rodince staršího syna. Přesto že na plochu ostrova, na kterém jsme na stáří zakotvili, připadají jen tři lidé na km2, koupil syn na naléhání své ženušky rekreační domek na malinkém ostrově, kde se na jakémsi hausbotu narodila. Já nad tímto rozhodnutím stále kroutím hlavou. Někteří lidé si umí zbytečně komplikovat život.

Na ostrov jezdí párkrát denně malá soukromá loď, na kterou si můžete vzít sebou jen kolo. Za převoz auta, jež syn na ostrov natrvalo nechal převézt, zaplatil 500 dolarů speciálnímu trajektu a je zaparkované kousek od přístavu, jako i jiná auta, vystaveno vrtochům počasí. Ti co s ostrova jezdí do zaměstnání musí mít auta dvě. Na Lasquiti jak se ostrov jmenuje, nikdo neplatí pojištění auta a nemají evidenční číslo. Není tam ani policejní stanice.

Byli jsme oba pozvání na výlet na onen ostrov. Ženuška se vymluvila, já pozvání přijal. Odpoledne před plánovanou návštěvou, jsem šel s pejskem na pláž. Obloha šmolkově modrá, ale příliv, pláž nikde, dvoumetrové vlny a silný vítr po nás házel koule bílé mořské pěny. Volal jsem synovi a líčil co vidím. Nedokázal jsem si představit, že by nějaká malá kocábka mohla na takto rozbouřené moře vůbec vyjet. Ráno druhého dne synátor volal, že se jede.

Přesto, že mají deset minut jízdy od domu krásné 40 km dlouhé jezero, jejich cíl musí být komplikovanější. Z dálnice na které jsou i o víkendu mezi auty mnohaset metrové rozestupy, po půl hodině odbočujeme a po chvilce sjíždíme do malého přístavu k ještě menší lodičce na kterou z auta přenášíme věci co jsou potřeba. Poté syn auto odveze na parkoviště.

Varován předcházejícím odpolednem pátrám po vlnách, ale marně. Přístav, kde kotví asi deset rybářských lodí je obklopen v kruhu vysokou hradbou kamení s úzkým vjezdem na volné moře. Přesto jsem zaznamenal, že přes tuto kamennou hráz o výši několika metrů přelétává vodní tříšť. Mou pozornost zaměstnala vykládka ryb jedné z lodí. Z podpalubí obrovský vysavač přemisťoval tuny ryb do vysoké budovy na břehu. Byla sezona na lov herinků. Stovky racků posedávali kde se jen dalo a křikem dokreslovali pro mě úžasnou scenérii. Velký tuleň lelkoval v okolí lodi a já s vnučkou počítal jak dlouho vydrží pod vodou.

Konečně odjezd. Čeká nás necelá hodina jízdy. Měl jsem sebou pejska a tak jsem zůstal pod malým přístřeškem na zádi se synem a několika cestujícími. Když loď, ne delší než tenisový kurt proklouzla úzkým průjezdem na volné moře, konečně jsem se mohl rozhlédnout. Neradostná podívaná.

Na vysoké dlouhé vlny se loďka s motorem na plný plyn šplhala na vrchol a potom bác! rána a strmá jízda z kopce, i motor ztichl. Pokaždé když jsme začínali vyjíždět na vlnu, motor zaburácel a zábradlí na zádi bylo snad jen půl metru od hladiny a za lodí se táhla široká stříbrná stopa. Při sjíždění vln se zábradlí téměř dotklo ranního slunce.

Kolikrát jsme vyjeli a sjeli vlnu jsem nepočítal, raději jsem koukal na podlahu, protože jsem pomaloučku začal mít příznaky mořské nemoci. Jízda trvala déle. Kapitán musel proti vlnám a mířil k severnímu cípu ostrova. Když loď vjela do závětří ostrova, jako mávnutím kouzelného proutku vlny ztratili na výšce, lod se stočila k jihu a za malou chvíli jsme přistáli u širokého dřevěného chodníku a já si zhluboka vydechl. Při návratu druhý den byla již hladina moře klidná a jízdy jsem si konečně užíval.

Při oné divoké jízdě jsem si vzpomněl na Helmuta Trnku, jež byl německé národnosti, ale docházel do české školy, kde jsme měli jednou týdně v 5 třídě hodinu katechismu. Farář nám vyprávěl jak Ježíš s apoštoly vypluli na Galilejské jezero. Ježíš unaven usnul a za chvíli se strhla divoká bouře, apoštolové loď nezvládali a ve strachu o život vzbudili Ježíše a prosili jej aby pomohl. Helmut byl farářem požádán vyprávět co si zapamatoval. Helmut se postavil, chvilku koulel očima na všechny strany hledající pomoc. Nakonec spustil.

“Apostolci vyjeli s Jezuska Kristuska na mórže. Mórže bylo kus. Dlouho moc morže nebylo kus, luft byl hodně moc foukat, blesky lítat cig und cag, kocabek frc na lévo, frc na právo, dif se nepřefrcal. I budili apostolci Kristuska Jezuska co spala, aby borže bylo kus. Kriztuzka Jezuska stoupla a zíká. Borže kus! A borže bylo kus”.

Upřímně přiznávám, že jsem pří jízdě na ostrov neměl daleko k tomu, prosit všemohoucího o pomoc, přesto že jsem nevěřící katolík.

Autor: Josef Kouba | středa 13.5.2020 18:32 | karma článku: 9.25 | přečteno: 167x

Další články blogera

Josef Kouba

Holubáři 2

Kamarád Jirka Levý bydlel v domku kousek od řeky Malše, kde u jezu bylo príma koupání a v zimě mohl pozorovat pana Knapa, který koupání vynechal jen když táhly ledy.

19.9.2022 v 22:02 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Josef Kouba

Holubáři I.

S kamarádem Jirkou Levým chodíme do osmé třídy. Dnes jsme do školy nešli. Stojíme na zadní straně největšího kostela v Chebu před malým otvorem. Byl podobný těm jimž se házelo uhlí do sklepa. Propátrali jsme okolí, všude klid.

6.7.2022 v 3:57 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 13 | Diskuse

Josef Kouba

Něco se muselo stát

Napřed se rozsypala pevná hráz míru a socialismu, po něm i sám hrázný, Sovětský svaz. Táborníci míru a socialismu najednou neměli s kým na věčné časy a nikdy jinak, tak šli každý po svém na ZÁPAD.

26.6.2022 v 17:23 | Karma článku: 14.23 | Přečteno: 811 | Diskuse

Josef Kouba

Co dnes kolem sebe vidím

V liberální společnosti, svoboda slova ve skutečnosti znamená velice omezené pole názorů. Lidé si toto neuvědomují. Pokud se dostanete mimo toto dovolené pole, tak jste prohlášeni za dezinformátory, blázny nebo Vás potrestají.

23.4.2022 v 10:03 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 38 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 13.90 | Přečteno: 188 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.50 | Přečteno: 195 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.91 | Přečteno: 125 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.07 | Přečteno: 190 | Diskuse

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 516 | Diskuse
Počet článků 108 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 743

Povídky ze svého pestrého života jsem začal psát ve svých šedesáti letech na doporučení přátel.Žiji již 30 let v Kanadě BC. Se zájmem sledují politické dění v Čechách.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...