Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Odpověď diskutujícím,

někteří jste nepochopili, že v této úvaze nejde jen o vzdělané jedince i když v historii s některými za jejich názory pěkně zatočili.  Potíže ale nastanou se vzdělaným národem. Ten nelze lehko oblbnout. V Českém národě je přibližně 10% vysokoškoláků, 20% středoškoláků a ostatní mají v kapse výuční list v nějakém oboru. A jsme u toho. Kolik lidí z těch 70% s výučním listem zajímá politika, když mají starost přežít. Velice málo. Jak snadno se jejich názory dají koupit novinami a TV. Ale těch 30% vysokoškoláků a středoškoláků je již jiný případ. Širší rozhled  ve světové politice, znalost řečí, schopnost chápat domácí politiku aj.

Takže, čím vzdělanější národ tím je obtížnější jej ovládat a podrobit si jej.

0 0
možnosti
Foto

J82i21r26i 47B67i58l90i84n83a

11. 11. 2015 5:12

Ja znam spoustu lidi s vyucnim listem kteri se v politice orientuji docela dobre. A naopak - potkal jsem spoustu vysokoskolaku, ktere utahne jakakoliv propaganda na varene nudli. Znam napriklad inzenyra, ktery veri tomu ze Americane sve pristani na Mesici jen nafilmovali. 

A jazyky ? Jen se podivejte na absoloventy byvalych VS v komunistickem Ceskoslovensku. Vetsina z nich neumela ani anglicky.

0 0
možnosti
Foto

J31i27r77i 28B17i90l65i23n91a

10. 11. 2015 17:47

Hmmmm, ono tech zebricku prednich univerzit i dalsich skol je spousta, ale v zadnem z nich komunisticke skolstvi nikdy nefigurovalo. Vetsina nejlepsich univerzit byla a je ve Spojenych statech, nejlepsi stredni skolstvi maji zeme ve Skandinavii a Hong Kong.

To by me zajimalo, kde jste takovou hovadinu pane Kouba splasil. 8-o

0 0
možnosti
Foto

Pane Bilina, zde se nemluví o jedincích, ale o celkové vzdělanosti národa. Ten se velice špatně ovládá.

0 0
možnosti

L25i47b87o46r 69S82y84n87e81k

9. 11. 2015 11:12

Áááá konečně jsem pochopil, proč je naše školství na takové úrovni, na které v současnosti je. Zároveň mě to napovídá, jak někdo může volit stále ty stejné profláklé politiky, které bych tak rád viděl živit se rukama. Toho se ovšem nedočkám. Dopady dnešní výuky budou generační....

1 0
možnosti

Pane Koubo!

Pište laskavě nejen pro ženy, ale i pro muže.

A nemáte pravdu. Je sice možné, že nevzdělaná lůza má k otroctvíblíže, ale vzdělání nám svobodu nezajistí. Příkladem mohou být naši lékaři. Vzdělanía totálně nesvobodní! Zdravotnictví zůstalo socialistické s klausovskou iluzíkapitalismu z jehož bysnysu jsou lékaři zcela vyloučeni. Jsou otroky VZP aministerstva zdravotnictví. Žádné svobodné léčení podle potřeb pacientů. Našilékaři musí přežít! To je doklad, že vzdělání nutně nesouvisí se svobodoučlověka.

Píšete o moudrosti. Vzdělání ještě není moudrost! Moudrostíje vnímat svět a dění v něm v nejširších souvislostech. A k tomusamotné vzdělání nestačí.

:-)

2 1
možnosti
Foto

RvRvŽádná společnost si nepřeje, aby lidé byli moudří. ;-D;-D

1 0
možnosti

Obávám se, že se dnešní mocní nemusí bát - moudrost je mladými často zaměňována jen za titul a schopnost prolézt nějakou, byť jakoukoli, vysokou školou. Poslední moudří pomalu vymírají a podle některých teorií je má nahradit o něco méně inteligentní "euročlověk"... ;-( Hlavně, že máme chytré mobily, chytré televize, chytrá auta - a sami jen hloupneme.

3 2
možnosti

Hloupneme? Ani to školní vzdělání už není jak bývalo, že? Snadno se vzdáváme svojí kultury. A pak se děsíme z muslimů...

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS